Bluffmejl som ser ut att vara från Postnord har kommit till många svenskar den senaste månaden. Kontrollera noga vem som är avsändare och om du är tveksam, radera utan att klicka på några länkar, uppmanar företaget.

 

Bedragarna har försökt passa på under juletider då många går och väntar på paket. En som drabbats är Charlotte Lundstedt. Hon fick mejl från Postnord där hon uppmanas klicka på en länk.

– Jag har ju inte beställt något och så kom det två sådana här mejl efter varandra. Det såg först äkta ut, men sedan såg man flera felstavningar och att loggan inte var exakt likadan, säger hon till Aftonbladet.

Bluffmejlen från Postnord har kommit i olika former. Bland annat där mottagaren ombeds betala för att få ut paket som väntar på dem.

– Om du blir osäker när du får ett mejl ska du gå in på företagets hemsida och söka efter information eller direkt på kollinummer. Klicka dig aldrig vidare i mejlet, skriver Polisen på Facebook.

Bluff-sms har också skickats ut i Postnords namn där mottagaren lätt kan luras till att klicka på en länk. Även våren 2018 – i samband med att Postnord införde en administrationsavgift på paket från Kina – cirkulerade falska mejl.

Bluffmejl

  • Bedragarens mål med falskmejl är att du ska klicka på en länk och lämna ut kontouppgifter så att bedragaren kan lägga beslag på dina pengar.
  • Den typen av bedrägeri kallas för phishing eller nätfiske.
  • Du skyddar dig genom att aldrig klicka på länkar i den typen av mejl. Använd även automatisk uppdatering i datorns operativsystem för att alltid ha senaste programmen installerade. Då undviker du identifierade säkerhetshål i gamla program.
  • Tänk på att större företag sällan tar kontakt på ett sådant sätt att man behöver ladda ned en bilaga eller ange sina personliga uppgifter via en länk i ett mejl.

Källa: Polisen

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388