Enligt Polisens uppskattningar ser 2019 ut att bli ett rekordår för kortbedrägerier. Kortuppgifterna kommer de kriminella över genom dataintrång, och ofta finns kopplingar till organiserad brottslighet.
Under 2019 ser de så kallade CNP-bedrägerierna ut att slå nya, dystra rekord. ”CNP” står för ”Card not present”, och syftar alltså på bedrägerier där gärningspersonerna inte har tillgång till kortet utan har kommit över kortuppgifterna på annat sätt. Vanligtvis via dataintrång, eller genom att köpa uppgifterna på det så kallade ”darknet”.
Enligt Sveriges Radios Ekot ligger ofta organiserad brottslighet bakom den här typen av bedrägerier, som utgör 40 procent av alla bedrägeribrott som anmäls i landet.
– Vi är ganska säkra att pengarna används för att köpa narkotika som man i sin tur säljer, säger Jan Evensson, chef för Polisens regionala utredningsenhet i Stockholm till Ekot.
Polisen tror att denna typ av bedrägerier under 2019 kommer slå nytt rekord. Redan i november hade 96 000 polisanmälningar gjorts, jämfört med 105 000 anmälningar av CNP-bedrägerier under 2018. Kostnaden för bedrägerierna 2018 var 210 miljoner kronor – en siffra som alltså troligen kommer att bli ännu högre för 2019.
De verkliga siffrorna kan vara ännu högre, eftersom Polisen misstänker att det finns ett stort mörkertal av bedrägerier som inte upptäcks eller anmäls.
Vad kan man då själv göra för att minska risken att utsättas?
För att minska risken att dina kortuppgifter hamnar på villovägar tipsar Polisen på sin hemsida om att det är viktigt att se till att bara handla från säkra hemsidor – genom att exempelvis kolla upp omdömen från andra konsumenter innan du handlar.
Ett annat av Polisens tips är att använda de säkerhetslösningar som din bank erbjuder – till exempel Bank-ID eller att spärra betalkort för internetköp.
Dessutom är nya EU-regler på gång om så kallad stark kundautentisering vid e-handel – som innebär krav på exempelvis PIN-kod eller Bank-ID för att ett köp ska gå igenom.