Vd-bedrägerier svåra att upptäcka


Bedragarna hackade sig in på jobbmailen och försökte få en anställd att betala ut runt 300 000 kronor. Fenomenet med vd-bedrägerier är inte nytt och okänt, men många företag låter sig ändå luras.

 

I januari var ett företag i Krokoms kommun nära att betala ut flera hundra tusen till ett konto i Storbritannien efter att en utomstående genom dataintrång nästan lurat en anställd. Det hela upptäcktes i tid och företaget lyckades stoppa den stora överföringen, skriver P4 Jämtland.

Trots att vd-bedrägerier uppmärksammats en hel del de senaste åren går många företag fortfarande på bluffen. Företagen som blivit utsatta för bedrägeri är ofta stora och väletablerade. 2016 betalade förpackningsföretaget Billerud Korsnäs ut 50 miljoner kronor till en bedragare som utgav sig för att vara företagets vd. Hälften av pengarna lyckades Billerud Korsnäs få tillbaka.

– Den här typen av bedrägerier blir vanligare och vanligare och vi utsätts hela tiden för sådana här försök. Vi kan bara uppmana hela business communityn att höja beredskapen. Det är svårt att upptäcka och de blir mer och mer avancerade, säger Susanne Lithander, CFO på Billerud Korsnäs, till Expressen.

Händelsen i Krokom polisanmäldes, men vd-bedrägerierna brukar ha små möjligheter att klaras upp. Om du drabbas är det viktigt att larma polisen så fort som möjligt. När pengarna är skickade ökar chansen att få fast bedragarna ju fortare utredningen kan börja.

Några av polisens tips för att undvika att drabbas är att säkra betalningsrutinerna. Ett mail med en uppmaning kanske inte ska räcka för att göra en stor utbetalning? Det kan också vara bra att se över företagets information på hemsidan. Telefonnummer och mejladress till personer i ledningsgruppen behöver nödvändigtvis inte vara offentliga.

Vd-bedrägeri – så går det till

  • Med hjälp av företagets hemsida och sociala medier identifierar bedragaren vem som är vd och när denne är på semester eller tjänsteresa. De tar även reda på vilka som är ansvariga för utbetalningar samt hur e-poststruktur och kontaktvägar fungerar.
  • Sedan skickar bedragaren vid passande tidpunkt ett kortfattat mejl till utvald person och ber om en viktig och brådskande utlandsbetalning.
  • Mejlet ser ut att komma från vd:n, med korrekt eller liknande mejladress. Summorna nämns oftast i euro, pund eller dollar och ligger till stor del i spannet mellan 100 000 och 600 000 kronor.

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388