Nu varnar polisen för ett nytt och sofistikerat tillvägagångssätt vid bedrägeri. Genom att påstå att en kortstöld begåtts får bedragare via bank-id tillgång till offrens pengar.

‒ Det här är ett nytt sätt att länsa konton med hjälp av bank-ID, säger Jan Olsson, kriminalinspektör på Polisens nationella bedrägericentrum, till TV4.

Det börjar med ett samtal där bedragaren utger sig för att vara polis och påstår att de misstänker att en kortstöld har begåtts. De undrar sedan om du nyss använt ditt kort i till exempel Tyskland. Då svaret blir nej meddelar de att du blivit utsatt för bedrägeri och att din bank strax ringer upp. När telefonen sedan ringer visar nummerupplysningen mycket riktigt att det är banken som ringer. Bedragaren utger sig därefter vara en banktjänsteman som ska hjälpa dig och att du därför behöver logga in dig på banken via bank-id.

‒ Och då har du släppt in bedragaren som tömmer dina konton, säger Jan Olsson.

Den nya formen av bedrägeri är tyvärr inte den enda metoden där bedragare använder sig av bank-id för att komma åt sina offers pengar. Men Jan Olsson är ändå positiv till systemet.

‒ Vi får inte glömma att det även räddat många från att bli utsatta för bedrägeri. Och det pågår hela tiden förbättringar av bank-id så att det ska bli säkrare, säger han.

En viktig kom-ihåg-regel för att skydda sig mot den här typen av bedrägeri är att banken aldrig ringer sina kunder och ber dem logga in med bank-id. Får du ett samtal från din bank och känner dig osäker, be att få ringa tillbaka.

‒ Men använd inte det telefonnummer till banken som uppringare gett dig – för det går förstås till bedragaren.

Om du råkar ut för ett bedrägeriförsök är Jan Olssons råd att man helt enkelt lägger på och anmäler brottet till polisen.

‒ Men ring först till din bank och försök att stoppa transaktionerna så att busen inte får mer pengar än nödvändigt.

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388