Den latenta hotbilden mot företag gällande ID-kapningar och bluffakturor växer sig allt större och det tycks alltid vara bedragaren som ligger steget före. Bluffakturor, falska VD-brev och suspekta länkar i e-posten hör till verksamheters vardagsmat. Men det finns enkla och proaktiva sätt att skydda företaget mot fula bedrägeriförsök som kan leda till förödande konsekvenser. Här kan du läsa om ID-kaparnas vanligaste hackermetoder.

 

Frekventa bluffmetoder som äventyrar säkerheten

Problembilden gällande företagskapningar blir bara värre. Siffror och undersökningar från både riksdagen och andra källor visar på en skrämmande trend av ökade bolagskapningar och bluffmetoder. Utvecklingen tyder på att hela 200 000 ID-kapningar inträffade under 2021, dock antas mörkertalet vara betydligt högre eftersom många struntar i att anmäla. Bluffmakarna kommer ofta lindrigt undan eftersom ett stort antal fall tyvärr inte klaras upp. Det bästa du kan göra är att öka din medvetenhet om de vanligaste cyberbrotten riktade mot verksamheter.

 

  • Bolagskapning. Det är relativt enkelt att kapa ett bolag idag. Bedragaren börjar ofta med att skicka en förfalskad adressändring till Bolagsverket. Bedrägerier av denna sort brukar upptäckas först senare när de märker att betalningar inte går igenom eller när företagskorten inte fungerar. Bedragaren kan ha köpt dyra saker och tagit lån i företagets namn eller till och med tömt bolaget på tillgångar.
  • Falska VD-brev. Ett återkommande kapningsförsök som många IT-bedragare använder är falska VD-brev. Hela 31% av företagen under 2020 drabbades av den här typen av bedrägeri och sedan har andelen bara vuxit. En obehörig person skickar ett mail eller ett brev och använder sig av VD:ns namn i syfte om att begära en överföring eller liknande från någon i företaget. Brevet kan även tyckas komma från en säkerhetsavdelning eller ekonomiavdelning samt andra nyckelpersoner. 
  • Phishing. Phishing är en alltmer vanlig metod där bedragaren får åtkomst till personliga uppgifter genom e-post, sms eller hemsidor genom att utge sig vara en myndighetsperson från till exempel Bolagsverket eller anställd av en bank. Här krävs ett fullgott ID-skydd av personer i ledande eller ansvarstagande ställning som förebyggande stöd. 
  • Bluffakturor. Det är vanligt att framför allt småföretagare får bluffakturor då och då. Enligt Novus undersökning utgjordes 30% av kapningsförsöken under 2022 av bluffakturor. En bluffaktura är en falsk faktura som utfärdats i syfte om att lura till sig pengar, ofta stora summor. Fakturan innehåller oftast otydlig information och många gånger kan bedragaren använda påstridiga och aggressiva metoder för att du ska betala fakturan. Gör omedelbart en polisanmälan om du misstänker att du fått en bluffaktura.

Uppdatera verksamhetens säkerhetspolicy

Eftersom bedragarna alltid försöker hitta nya sofistikerade metoder för att kapa din verksamhet så gäller det att alltid ha en uppdaterad säkerhetspolicy samt att låta samtliga medarbetare ta del av den. 

 

  • Som VD eller ansvarig kan du ibland skicka ut fejkmail med länkar, förfrågningar om koder och lösenord med mera för att se hur de anställda svarar. 
  • Ta för vana att påminna alla medarbetare om riskerna och om den egna verksamhetens säkerhetspolicy så alla är uppdaterade. 
  • Ge endast de berörda anställda viktiga lösenord och användarnamn för olika ändamål. 
  • Använd ett effektivt system för back-up och recovery med mera när datacentret ska överföras till molnet eller när data ska migreras. 
  • Installera effektiva virussystem och brandväggar som båda kompletterar varandra. 
  • Uppdatera leverantörslista och kundlista och acceptera inte fakturor från aktörer som inte finns på de listorna.
  • Köp företagsbevakning med inbyggt ID-skydd som ett säkerhetspaket för att få omedelbar kännedom om suspekta händelser. 

Skaffa företagsbevakning från Key Code

Var femtonde sekund görs ett kapningsförsök i Sverige mot företag och privatpersoner. Detta skapar intern oro, förlorad tid och resurser samt negativa ekonomiska konsekvenser. Och på frågan om företag har kompetens eller verktyg för att hindra cyberbrotten svarar hela 25% att man inte vet hur man ska göra om det inträffar, 18% har kompetens att upptäcka intrång och endast 45% använder back-up. Detta behöver verksamheter bli bättre på. 

Det ökade antalet cyberbrott och bedragarnas alltmer finjusterade metoder gör att fler och fler verksamheter ser den stora fördelen med företagsbevakning. Key Codes tjänst Företagsbevakning med inkluderat ID-skydd är en av marknadens mest effektiva hinder mot obehöriga dataintrång och ID-kapningar för alla typer av företag. När någon utger sig för att vara du, skapar bluffakturor eller signerar ett dokument i bedrägligt syfte får du direkt en varning via e-post eller sms för att undvika det tidskrävande arbetet det tar för att klara upp ett cyberbrott. 

 

Snabb och enkel tillgång till tjänsten

Det enda du behöver är ett Bank-ID för att få tillgång till tjänsterna. Det är också starkt rekommenderat att utöka Företagsbevakning och ID-skydd med digitala brevlådor för att på bästa möjliga vis minimera skaderisken och agera blixtsnabbt.

Fyll i formuläret för att bli kontaktad om vår tjänst Företagsbevakning

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388