Med internet kommer många fördelar men även en del baksidor då internet har blivit bedragarnas förlovade land. Detta sker med både privatpersoner och inte minst företag. Det finns referenser både från Riksdagen och även andra undersökningar som pekar på att det skedde 200 000 ID-kapningar på företag under 2021. Mörkertalet bedöms dock vara ännu större då alla inte anmäler. Företagskapningar i Sverige uppskattas kosta samhället mer än narkotika enligt källor från Polisen.

 

Växande cyberhot blir vardagsmat för verksamheter

Ta ut pengar i någon annans namn, skriva under papper olovligt eller handla varor i företagets namn – företagskapningar verkar vara här för att stanna och därför är det viktigt att du som bolagsägare, styrelseledamot eller firmatecknare vidtar försiktighetsåtgärder. Med företagsbevakning kan du bedriva din verksamhet utan att se dig om över axeln stup i kvarten. Vid varje företagshändelse, såväl ekonomisk som juridisk, får du omedelbart notiser via e-post eller sms så att du kan agera i tid. 

 

Ledningen mest utsatt

Enligt undersökningar visar det sig att det främst är personer i ledande ställningar på företag som är mest drabbade av ID-kapningar. I de positionerna inkluderas således firmatecknare, VD, styrelseledamöterna – med andra ord de verkliga huvudmännen. 

Key Codes VD Daniel Johansson understryker vikten av ID-skydd för just personer i ledande ställningar.

“För personer med ledande positioner i ett företag ökar även risken för att få din identitet kapad. Det är oftast på detta sätt ett bedrägeriupplägg börjar. Ett sätt att minska risken för en ID-kapning är tjänsten ”Företagsbevakning” där ID-Skydd ingår för personer med ledande position inom företaget”.

 

Relativt lätt att kapa bolag

Det är idag tyvärr ganska lätt att kapa ett bolag. Många bedragare gör det genom att skicka en förfalskad adressändring till Bolagsverket. 

“Bedrägerier av denna sort brukar upptäckas först när betalningar inte går igenom eller när företagskorten inte fungerar. Bedragaren kan ha köpt bilar och tagit lån i företagets namn eller till och med tömt bolaget på tillgångar”, säger Daniel Johansson.

 

Företagsbevakning minskar tidsglappet

Det som är så obehagligt med ID-kapningar och bedrägerier mot företag är att det tar en viss tid innan det upptäcks. Och om verksamheten byter VD eller någon förändring sker i styrelsen så kan informationen om en kapning låta vänta på sig i två veckor innan något uppdagas. Det är också oftast då som bedragaren planerar sin stöt.

Med företagsbevakning och ID-skydd för bolagsföreträdare och personer i ledande ställning kan risken för kapning och bedrägeri minska eftersom larmet går ut direkt när något verkar misstänkt. 

Key Code är verksamhetens skyddande ängel

Med Key Codes tjänst Företagsbevakning bevakas och aviseras förändringar hos följande aktörer:

Bolagsverket
Skatteverket
Olika telefonoperatörer
Tingsrätter
Kronofogdemyndigheten
Bankgirocentralen
Lantmäteriet
Statens personadressregister
Statistiska centralbyrån
Kreditupplysningsföretag som Bisnode och Dun & Bradstreet
Varningsinfo m.m. 

Detta gör att du får en notis och larmas omedelbart när något inte verkar som det ska. I de flesta fallen är faktiskt allt som det ska men du gör i alla fall rätt i att dubbelkolla då det annars kan stå både dig och företaget dyrt. 

Eftersom alla typer av branscher och bolag kan drabbas av företagskapning håller vi ett vakande öga på alltifrån stora aktiebolag och föreningar till enskilda firmor och medelstora handelsbolag. 

Håll utkik efter varningsklockor

För att undvika att kapningen fortgår eller att den överhuvudtaget blir ett faktum, kan det vara värt att hålla utkik efter vissa varningsklockor. På så sätt blir konsekvenserna kanske inte lika stora och i bästa fall låter du bedragaren inte ens komma till skott.

Tänk på detta:

  • Hålla koll på förändringar hos Bolagsverket, gärna genom att ladda ner appen
  • Skaffa en digital brevlåda, då får du snabbt notiser på mail eller sms från Bolagsverket och andra myndigheter om någon suspekt anmälan om ändring av styrelse eller liknande kommer in
  • Gå in och kolla lite extra då och då under semestertider, högtider och vid deklarationer då bedrägerier tenderar att öka vi de tidpunkterna

 

Så gör du om du blivit drabbad

Om företagskapningen är ett faktum finns det ingen tid att spilla. Agera så fort det går, kontakta Bolagsverket för att ta reda på vem som gjort ändringen, gör omedelbart en polisanmälan och skicka samtidigt kopia på anmälan till Bolagsverket. Kontakta även banken samt kunder och leverantörer och berätta om händelsen. Anmäl sedan de riktiga uppgifterna till Bolagsverket. 

Det kan i många fall hända att du som firmatecknare eller bolagsinnehavare kan ha blivit avregistrerad när bedragaren utger sig för att vara du. Skicka då in en anmälan till Bolagsverket via post där du uppger de verkliga ändringarna. Kolla även på Mina Sidor och “ Ändra styrelse och andra uppgifter”. 

Som du förstår tar det ofta lite tid att ändra tillbaka till de riktiga uppgifterna och därför vinner du oerhört mycket tid på att bruka tjänsten “Företagsbevakning” från Key Code. Utsätt inte din verksamhet och dina anställda för risker i onödan utan vidta försiktighetsåtgärder redan nu!

Skaffa företagsbevakning från Key Code

Var femtonde sekund görs ett kapningsförsök i Sverige mot företag och privatpersoner. Detta skapar intern oro, förlorad tid och resurser samt negativa ekonomiska konsekvenser. Och på frågan om företag har kompetens eller verktyg för att hindra cyberbrotten svarar hela 25% att man inte vet hur man ska göra om det inträffar, 18% har kompetens att upptäcka intrång och endast 45% använder back-up. Detta behöver verksamheter bli bättre på. 

Det ökade antalet cyberbrott och bedragarnas alltmer finjusterade metoder gör att fler och fler verksamheter ser den stora fördelen med företagsbevakning. Key Codes tjänst Företagsbevakning med inkluderat ID-skydd är en av marknadens mest effektiva hinder mot obehöriga dataintrång och ID-kapningar för alla typer av företag. När någon utger sig för att vara du, skapar bluffakturor eller signerar ett dokument i bedrägligt syfte får du direkt en varning via e-post eller sms för att undvika det tidskrävande arbetet det tar för att klara upp ett cyberbrott. 

 

Snabb och enkel tillgång till tjänsten

Det enda du behöver är ett Bank-ID för att få tillgång till tjänsterna. Det är också starkt rekommenderat att utöka Företagsbevakning och ID-skydd med digitala brevlådor för att på bästa möjliga vis minimera skaderisken och agera blixtsnabbt.

Fyll i formuläret för att bli kontaktad om vår tjänst Företagsbevakning

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388