Bedragarnas kunskap och förmåga att utöva cyberattacker ökar i samband med teknikens raska utveckling. Den oroväckande IT-attacken mot Coop i juli 2021 resulterade i att de tog det landsomfattande beslutet att stänga ner alla butiker i några dagar på grund av deras havererade kassasystem. Detta bevisar skickligheten bakom de som begår cyberattacker och även att företagsgiganter kan bli offer utan ett ordentligt och genomtänkt säkerhetsupplägg.

Att IT-experter runtom i världen är oroliga är en underdrift. Cyberintrång väcker rädsla bland företagare runtom i världen. Alla företag, oavsett storlek, är potentiella offer. Om företagets digitala säkerhet inte tas på största allvar kommer ni med hög sannolikhet bidra till den oroande statistiken för lyckade IT-attacker. Inställningen att ”det kommer inte hända oss” är inget annat än en naiv inställning.

Vad är en cyberattack?

Cyberattack, även kallat utpressningsvirus eller ransomware, innebär att digitalt skickliga kriminella placerar en mjukvara i måltavlornas system. Genom att låsa hela systemet kräver de en lösensumma för att låsa upp det igen. Cyberattacker sker delvis på en mycket större och dyrare skala än andra vanliga typer av bedrägerier. De är utrustade med de nödvändiga verktyg som krävs för att rikta sig mot organisationer som omsätter miljardbelopp där de kan lösa ut enorma lösensummor på flera miljoner.

Hur har det utvecklats?

Trots de större lösensummorna tillgängligt bland multinationella företag finns det en lika stor risk för små och mellanstora bolag att råka ut för dataintrång. Alla bolag är i dagsläget en måltavla av olika anledningar. Där finns en betydligt större lösensumma att hämta vid lyckade försök, som dessvärre inträffar alltmer ofta. Mindre bolag kan av ekonomiska själ inte betala ut liknande summor, men de besitter inte samma robusta säkerhetssystem vilket gör det enklare att inkräkta på mjukvaran.

Hur skyddar du dig?

Cybersäkerhetsbolaget Truesec är experter på att förutspå, upptäcka och skydda mot cyberintrång. De har tagit fram följande steg som alla bör använda sig av för att förbättra bolagets säkerhet:

1. Läs på: Håll dig uppdaterad på hur angreppen går till och framför allt hur du inser att det har hänt för att så fort som möjligt påbörja processen att undvika ytterligare skador.

2. Utbilda dina medarbetare: Dela med dig av dina uppdaterade kunskaper. Om medarbetare ger ifrån sig känslig information i fel plattform kan förövarna lätt komma åt inloggningsuppgifter och infiltrera företaget.

3. Säkrade inloggningar: Se över ert inloggningssystem. Använd engångslösenord, alternativt tvåfaktorautentisering.

4. Uppdatera programvaror: Ju nyare uppdateringar av programvaror, desto mindre säkerhetsluckor.

5. Samarbeta med experter: Boka in rådgivning inom cybersäkerhet. Snabba regelbundna avstämningar kan vara avgörande för bolagets trygghet.

För att skapa en tryggare miljö bland dina medarbetare måste säkerheten alltid vara uppdaterad och prioriterad. 
Läs mer om sju kostnadsfria säkerhetstips du som privatperson och företagare bör ta för att minimera risken att råka ut för framtida bedrägerier.

 

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388