Black Friday och Black Weekär rena julafton för bedragare, oftast i samband med leveranser och kortköp. Just nu cirkulerar det bland annat bluffmail som ser ut att komma från PostNord. Här är några tips för hur du ska undvika bedrägerier under Black Week.

Många företag har redan dragit igång sin rea med Black Week, medans andra väntar och satsar på enbart Black Friday. Oavsett så är det stort tryck på shopping och e-handel under dessa dagar i november, och i år har e-handeln högre tryck än någonsin. Det har rapporterats förut om fejkade mail från bland annat PostNord och andra leverantörer, men bedragarna blir allt mer skickliga och det kan vara svårt att se skillnad på ett fejkat mail och ett riktigt.

Budskapet är ofta att ett paket inte har kunnat levereras som utlovat med målet att få dig att mata in dina kortuppgifter på ett eller annat sätt. Bedragarna försöker helt enkelt dra nytta av den redan överfyllda mailinkorgen under Black Friday och ökat tryck på leveranser.

Några tips för att skydda dig:

  • Ta alltid en extra titt på mail ifrån t.ex PostNord eller andra leverantörer. Ser mailet konstigt ut? Då är det med största sannolikhet scam.
  • Ladda ner PostNords app om du väntar leverans från dem. Där kan du oftast följa ditt paket och behöver inte gå efter mail eller sms. Du får avisering i appen när paketet har anlänt. Det finns även en app som heter ”Mina Paket” som samlar fler leverantörer.
  • Knappa aldrig in kortuppgifter eller signera med Bank-ID via länkar i mail eller sms. Besök hellre avsändarens hemsida direkt eller ring för att säkerställa att det verkligen kommer från dem.
  • I mail kan du alltid klicka på avsändaren för att se vilken mailadress som skickat det. Riktigt skickliga bedragare försöker efterlikna mailadressen nästan exakt. Till exempel – no-reply@posnord.se (bokstaven T saknas). I många bedrägerifall är det dock en helt irrelevant mailadress innehållandes många siffor och då är det lättare att avslöja bedrägeriförsöket.
  • Var vaksam och dubbelkolla hellre en gång för mycket.

 

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388