En av de vanligaste formerna av bedrägeri som du som privatperson kan utsättas för är kortbedrägeri. Det innebär att ett kontokort olovligen blir avläst och det kan få stora konsekvenser för den som blir utsatt.

Ett sätt som gör det möjligt för en bedragare att komma åt dina kortuppgifter är via skimning. Det innebär att bedragaren manipulerar exempelvis kortmaskiner eller bankomater för att komma åt informationen från magnetremsan eller informationen på ditt kort. Skimning kan även inträffa med hjälp av vissa avläsare även när du har kortet i plånboken.

På kortet finns alla uppgifter som behövs för att en bedragare exempelvis ska kunna handla på nätet – kortnummer, datum och cvv-kod. Det kan alltså enbart krävas att du lämnar ifrån dig kortet, t.ex på restaurang eller i en affär, eller att du har kortet synligt en kort stund för att du ska kunna bli utsatt för kortbedrägeri.

Kortbedrägeri på nätet

Ett kortbedrägeri behöver inte ske fysiskt utan kan även inträffa över nätet. Bedragare kan exempelvis skicka mail där de utger sig komma ifrån din bank. Innehållet i sådana mail varierar men kan till exempel handla om tekniska problem där ”banken” ber dig att bekräfta dina kortuppgifter i ett svarsmail. Det finns också en mängd olika falska sms som vill att du ska betala en avgift eller bekräfta dina kortuppgifter. Ett sådant sms som är vanligt ser ut att komma från PostNord som meddelar om en obetald fraktavgift som måste betalas innan du kan hämta ut paketet. Det rör sig ofta om småsummor men syftet är att en bedragare ska komma åt dina kortuppgifter.

På senare år har även mängden falska hemsidor ökat. Det handlar dels om otillförlitliga företag där du som privatperson beställer något du aldrig får och i värsta fall får kortuppgifterna stulna. Men bedragare kan även hacka befintliga hemsidor så som e-handel eller till och med en banks hemsida för att komma åt dina uppgifter.

Med dina kortuppgifter kan bedragare köpa varor på nätet, betala för tjänster så som hotell eller resor och om de dessutom har kommit åt PIN-koden till ditt kort eller ditt Bank-ID kan de i värsta fall tömma kontot.

Så här minskar du risken för kortbedrägeri:

 

  • Ha inte för mycket pengar på kontot kopplat till ditt kort
  • Var försiktig med att ge ut kortet och ha det inte synligt
  • Ha inte PIN-koden nerskriven tillsammans med kortet
  • Var vaksam på internet. Känns ett mail eller en hemsida konstig är det ofta så. Lita på magkänslan och ta det säkra före det osäkra
  • Banker eller myndigheter begär aldrig kortuppgifter via mail eller sms
  • Med hjälp av ett RFID-kort kan du undvika att kortet blir skimmat i plånboken

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388