Idag använder många flitigt Klarna som betalningsmedel vid onlineköp. Det är ett enkelt sätt att hantera sina betalningar, men det finns även vissa risker som du behöver veta om, och hur du kan minska de riskerna genom enkla och snabba inställningar direkt i Klarnaappen. 

 

Klarna har snabbt blivit ett självklart betalningssätt för många och finns idag som alternativ hos de allra flesta stora e-handlare och på senare tid även i fysiska butiker. Över 85 miljoner människor har någon gång använt Klarna, världen över, enligt Klarna själva. Tjänsten ger dig ett enkelt och snabbt sätt att hantera betalningar och hålla bättre koll på din ekonomi, men enkelheten är inte helt riskfri. En av de saker som gör det så enkelt är nämligen att det enbart krävs att du fyller i personnumret när du ska shoppa något, och fakturan skickas då direkt till Klarna-appen. Smidigt, men vad händer om någon obehörig får tag i ditt personnummer?

Det som tyvärr ganska lätt kan ske är att en bedragare använder sig av ditt personnummer för att shoppa på nätet, och Klarna-fakturorna landar hos dig. Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett Klarna-bedrägeri ska du direkt höra av dig till dem så de kan utreda händelsen.

Men det finns sätt att motverka denna typ av bedrägeri. I Klarna-appen kan du nämligen välja att signera med bankID vid varje köp, och inte bara när du väl ska betala eller logga in. Valet signera med bankID hittar du i appen på Mitt Klarna –> Inställningar –> Data och Säkerhet –> BankID vid köp. Här gör du också valet om du vill fortsätta kunna handla på platser som av tekniska skäl inte kan kräva bankID, eller om du vill stoppa köp från sådana sidor helt och hållet.

Genom att ställa in att du vill signera med bankID försvårar du för bedragaren och minskar riskerna att bli utsatt för Klarna-bedrägeri.

Vill du skydda ditt personnummer? Ta en titt på vår tjänst ID-bevakning.

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388