Med erfarna investerare som måltavla riktar olicensierade aktiemäklare in sig för att sälja värdelösa värdepapper. Investeringsbedrägerier, som blir alltmer vanligt, skiljer sig från andra typer av bedrägerier då denna metod har ett välkamouflerat och långvarigt arbetssätt.

Investeringsbedrägerier drabbar flera tusen konsumenter varje år. Under lyckade kapningar kommer bedragarna åt allt mellan några tusen kronor till miljonbelopp, och i värsta fall en hel livsbesparing. De vanligaste placeringsförslagen är mot företag, råvaror, produkter eller kryptovalutor. De oberättigade investeringsbolagen lockar ofta in sina tilltänkta brottsoffer genom att garantera hög avkastning på kort tid.

Så fort pengar är insatta är det redan för sent, men det är svårt att syna bluffen eftersom de skickligt målar upp en oäkta bild av investeringens tillväxt för varje dag. Detta resulterar oftast i ytterligare insättningar vilket bildar en ond cirkel av katastrofal ekonomisk förlust. Det är först när du skall ta ut pengarna som du inser att allting var förgäves. I vissa fall dröjer det flera år innan man märker att allting är en bluff.

”Antalet varningar för bedrägerier ökade förra året. Och sätten som bedragare försöker att lura till sig pengar på är många och alltmer raffinerade. Det visar FI:s sammanställning av arbetet mot investeringsbedrägerier för 2021” – Finansinspektionen

Med användning av svenska offentliga register söker svindlarna upp personer med stark investeringshistorik. Skandinaver är en populär måltavla eftersom många besitter stabilt kapital och har goda engelska språkkunskaper då bedragarna oftast är engelsktalande.

Investeringsbedrägerier genomförs i tre olika faser:

  1. Försäljningsfasen: De har bemästrat konsten att bygga upp ett starkt förtroende bland sina brottsoffer. Trevligt bemötande och välgjorda hemsidor med utmärkta, men förfalskade, omdömen och recensioner. De påstår exempelvis att verksamheten befinner sig i välkända finansdistrikt som Stockholm eller London. 
  2. Återköpsfasen: Samma offer blir oftast drabbad flera gånger. Ifall man investerar en gång kommer de utnyttja sårbarheten för framtida investeringar.
  3. Räddningsfasen: De erbjuder hjälp med att återvinna förlusten av tidigare investeringsbedrägerier.

Varningslistan för företag som saknar nödvändiga tillstånd och påstår sig erbjuda finansiella tjänster översteg 2,700 under 2021 vilket är en ökning på 30% från 2019. Denna statistik är enbart baserad på de bolag som anmält lyckade kapningar eller försök till bedrägerier. Mörkertalet är stort då många fall av investeringsbedrägerier inte anmäls, enligt Finansinspektionen.

Hur undviker man investeringsbedrägerier?

  • Kolla alltid upp investeringsbolaget i Finansinspektionens företagsregister
  • Kontakta en väletablerad bank för rådgivning gällande investeringen.
  • Dela aldrig med dig av personuppgifter eller BankID: Ställ många frågor, ta reda på all nödvändig information som kan skrämma den olicensierade rådgivaren.
  • Sunt förnuft: När det verkar för bra för att vara sant, så är det oftast så. Hög avkastning på kort tid är en röd flagga.

Ett vanligt sätt för bedragarna att hålla kvar sina brottsoffer i den onda cirkeln är att hota när man vill avsluta ärendet. De olika hoten kan exempelvis vara att du blir svartlistad hos alla banker om du inte fortsätter att investera. Eller att du har en skuld som kommer gå till inkasso och kronofogden om du drar dig ut.

Vad gör man när man blir en måltavla?

  • Avbryt genast kontakten, oavsett om du satt in pengar eller inte.
  • Kontakta banken på direkten. Om du nyligen gjort en överföring, försök hindra transaktionen.
  • Kontakta polisen omedelbart om du misstänker eller har råkat ut för bedrägeri.

Investeringsbedrägerier är bara en av många olika metoder som används mot privatpersoner. Med hjälp av ID-bevakning blir du notifierad i realtid när någon obehörig försöker använda sig av dina privatuppgifter i bedrägerisyfte. Minska risken att råka ut för bedrägeri, beställ din ID-bevakning idag.

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388