De flesta av oss tillbringar en viss tid på olika sociala medier, vissa av oss mer än andra. Det finns många fördelar med sociala medier, men det finns även vissa risker med våra konton på Instagram, Facebook, Snapchat, LinkedIn och liknande kanaler. I den här artikeln ska vi prata lite om hur bedragare använder dessa kanaler på olika sätt, och hur du kan skydda dig.

Bedrägerier på sociala medier sker ofta genom att ett konto blir kapat, inte sällan på grund av för svaga lösenord. Till exempel på Facebook kan bedragare kapa ett konto för att kontakta släktingar eller vänner till dig och be om pengar. Egentligen finns det då ingenting som gör att den som blir kontaktad kan se att det inte är du. Mer än om bedragaren ger sig till känna genom att skriva annorlunda, eller om den som blir kontaktad blir misstänksam och hör av sig till dig på annat vis först. Många menar att de inte skulle tveka om en vän hörde av sig och behövde låna pengar. Säkra dina lösenord, använd inte samma på varje plattform och byt lösenordet emellanåt. Det finns även olika lösenordshanterare som genererar starka och långa lösenord.

Använd tvåfaktorinloggning för din lösenordssäkerhet

Ett bra sätt att öka säkerheten är att använda så kallad tvåfaktorinloggning. Det innebär att det krävs mer än bara lösenordet för att logga in. Oftast används då engångskoder som skickas med sms eller e-post till förutbestämda adresser. Ett bra tips är att aktivera denna funktion på de platser som stödjer det.

Var försiktig med det du delar

Var försiktig med vad du delar på sociala medier. Många bedragare jobbar aktivt med att spåra information om personer för att till exempel få underlag till en ID-kapning, hacka nätverk eller komma åt andra uppgifter så som mailkonton eller bankuppgifter. Många inbrott sker också genom att någon har delat sin utomlandsresa eller semester på sociala medier och därmed meddelat inbrottstjuvar att de inte kommer vara hemma på en vecka eller ett par dagar.

Romansbedrägerier

Ett annat bedrägeri som sker på sociala medier, eller på exempelvis dejtingsajter, är Romansbedrägeri. Det innebär att en person hör av sig med syfte att inleda någon typ av relation. Ofta utger de sig för att vara engelsktalande på arbete utomlands. Militär i Afghanistan eller läkare i Syrien är inte ovanligt. De skapar snabbt en förtrolig relation och utnyttjar efter ett tag detta förtroendet genom att be om brådskande pengar, till en början oftast en mindre summa. När första betalningen är genomförd dröjer det inte länge innan det kommer nya utgifter eller lån. Denna typ av bedrägeri kan sedan fortgå i andra former, även om den som blivit utsatt slutat skicka pengar och brutit kontakten. Inte sällan försöker då en annan person kontakta den utsatte genom att erbjuda olika tjänster för att få tillbaka pengarna. De menar på att de, för en viss summa, ska hjälpa till att återställa skadan, men det kommer ingen hjälp och mer pengar försvinner. Om du har blivit utsatt för Romansbedrägeri ska du avbryta all kontakt direkt, anmäla till polisen och om pengarna nyligen är överförda direkt höra av dig till banken då de ibland kan stoppa transaktioner som ännu ej gått igenom.

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388