Förra sommaren varnade vi för bedrägerier mot äldre. Antalet anmälda bedrägerier sen dess visar att äldre ligger i riskzonen även i år.

 

I många fall blir äldre uppringda av bedragarna som påstår sig vara från inkasso, banken, eller polisen. Syftet med samtalet är att få de äldre att logga in på deras bank-ID, vanligtvis för att ”förhindra ett pågående brott”, men i verkliga fallet vill de kriminella enbart komma åt deras personliga uppgifter. I vissa fall lyckas bedragarna även övertyga sina brottsoffer att göra en banköverföring för att exempelvis ”betala en skuld.”

Hur allvarligt är problemet?

Den ekonomiska förlusten som gynnar den organiserade brottsligheten har ökat med 49% det senaste året och beräknas vara upp mot är tre miljarder kronor. Med över 200,000 anmälda bedrägerier varje år är äldre en oftast drabbade. Trots det stora antalet anmälningar är det många som väljer att inte rapporter – mörkertalet är stort. Det mest drabbade området i sommar är Skåne, men flera andra fall har rapporterats runtom i landet.

Vad kan vi göra för att minimera antalet drabbade?

Regeringen tar detta på högsta allvar och har sen i juni ska ett paket för att skydda privatpersoner, framförallt äldre, att råka ut för dessa brott. Läs mer om paketet här.

Viktigast är att uppmärksamma våra nära och kära om dessa organiserade ligor och hur man synar deras metoder, framförallt att att man aldrig skall logga in på sitt bank-ID när någon ber en göra det över telefon, eller när man får oväntat besök i hemmet.

Skaffa ID-bevakning

Ett enkelt sätt för privatpersoner att minimera risken för att råka ut för bedrägeri är att skaffa ID-bevakning. ID-bevakning skyddar dina personuppgifter dygnet runt, året runt. Om någon obehörig försöker utnyttja din identitet för att exempelvis ta lån, handla eller boka något blir du notifierad för att hindra det pågående brottet.

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388