Betalningstjänsten Swish har sedan 10 år tillbaka underlättat betalningar för både privatpersoner och företag genom att erbjuda en praktisk lösning för att snabbt och smidigt föra över pengar mellan olika banker på nolltid. Nu har den svenska betalningstjänsten fått stora problem med bedragare som utger sig vara Swish, skillnaden är att inga pengar betalas.

 

Allt fler butiker väljer att ta bort Swish som betalningsalternativ på grund av en ny bedrägerimetod som i flera veckor drabbat företag via en falsk ”Swish-app”.

Appen som sprider sig på sociala medier (Instagram & TikTok) ser ut exakt som Swish och lockar till sig unga användare för att spara in pengar genom att lura butiker på betalningar. Även vuxna människor som uppmärksammat den olagliga appen använder den.

Allting ser rätt och riktigt ut, inklusive de rörliga detaljerna med fyrverkerier som tyder på att köpet är genomfört.

På bara några veckor har flera svenska butiker trott att de tagit emot betalningar utan att få in några pengar via bolagets Swishkonto. Det kan dröja veckor innan man inser att pengarna aldrig blivit mottagna.

Swish har givetvis uppmärksammat problemet och gått ut med att de ihop med banker, polisen och Svensk Handel gör en insats för att stänga ner sajter som möjliggör förfalskade appar.

”För att säkerställa att ett företag som använder tjänsten Swish Företag har mottagit en betalning bör de använda sig av Swish Företagsapp, där man som företag eller enskild säljare alltid kan se och verifiera inkomna betalningar i realtid, precis som vid en privat-betalning” – Swish Newsroom

Om du som företagare vill fortsätta erbjuda Swish som betalningsalternativ är det väldigt viktigt att säkerställa att pengarna har kommit in på kontot. Just nu räcker det tyvärr inte med att trycka på skärmen för att bekräfta betalningen med gröna fyrverkerier.

Problemet gäller främst tjänsten Swish Företag men det öppnar även upp dörrar för hur appen kan användas för att lura privatpersoner.

Källa: SVT/Swish/Svensk Handel

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388