David Fogelström förlorade sin plånbok. Sedan började mardrömmen.
– Någon har använt min identitet och tecknat abonnemang hos alla de stora telefonbolagen.
Den här typen av bedrägerier ökar lavinartat i Sverige. Key Code tipsar om hur du skyddar dig.
När David Fågelström blev av med sin plånbok var han snabb med att spärra alla kort, men tänkte inte på att spärra id-kortet lika fort. Det fick stora konsekvenser, berättar han för GT.
Personen som fått tag på Davids id-kort hade tecknat dyra mobilabonnemang och plockat ut mobiler och surfplattor hos fyra av de stora telefonbolagen. Det har inneburit tre månader fyllda av jobbiga samtal, kontakter med bolag och myndigheter för David. De olika bolagen har agerat olika – från full förståelse till vägran att dra tillbaka de stora kraven.
Förutom att id-kort stjäls är det även vanligt att id-handlingar förfalskas.
– Det är otroligt viktigt att id-handlingen fungerar och att det inte går så enkelt att förfalska den som det görs i dag, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter till Expressen.
Både polisen och Nationellt bedrägericenter har anställt fler för att stoppa id-kapningarna och för några år sedan startades samarbetsgruppen Smid (Samverkan mot id-intrång). Smid består bland annat av Svensk Handel, Bankföreningen och Ekobrottsmyndigheten och vill påverka politiker och industrin att göra något åt problemet med id-intrång.
Men just nu ökar bedrägeribrotten i snabb takt. Under januari 2018 anmäldes 20 535 bedrägeribrott till polisen – den högsta siffran man haft sedan polisen började följa utvecklingen statistiskt 2014. Jämfört med januari förra året är det en ökning med cirka 34 procent
Om du utsatts för bedrägerier ska du polisanmäla så snart som möjligt, och om du har fått fakturor ska du bestrida dem. Har du som David blivit av med ett id-kort eller körkort måste du spärra id-handlingarna.
Brotten mot David Fogelström utreds av polisen vid bedrägeriroteln i Göteborg.
- Se till att inga obehöriga kommer åt din post.
- Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig.
- Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.
- Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kollat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.
- Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då kan du snabbt agera genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.
- Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen.
- Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.
Källa: polisen.se