Vi är många som lite då och då kopplar upp oss på offentliga nätverk på till exempel kaféer, restauranger och när vi reser. Det går snabbt och smidigt. Men de öppna nätverken kan också göra det möjligt för bedragare att komma åt uppgifter du skickar via nätverket. Som till exempel lösenord.

 

Öppna wifinätverk är jättebra – det är ett enkelt sätt att koppla upp sig mot internet utan att behöva oroa sig över datamängder och långsamma nät. Men det finns också risker. Bedragare kan till exempel skapa ett öppet gästnätverk med ett namn som låter helt legitimt, bara för att sedan norpa åt sig känsliga uppgifter när någon intet ont anande person använder nätverket.

Därför är det viktigt att hålla koll på vilka nätverk mobilen, datorn och andra uppkopplade prylar kopplar upp sig mot. Och att hålla koll på vilket nätverk man använder när man gör extra känsliga ärenden som bankbetalningar eller internetköp.

Här är några tips från Stöldskyddsföreningen om sådant som kan vara bra att tänka på.

 

Så surfar du säkert på offentliga nätverk


Slå bara på wifi när du behöver det

Om du alltid har wifi påslaget på den mobil eller dator ökar risken att du kopplas upp mot okända nätverk. Ett tips är att ha funktionen ”fråga om anslutning” aktiverad på din mobil.

Bankärenden och köp

Var särskilt försiktig när du gör bankärenden eller internetköp, och undvik att göra dem när du är uppkopplad mot nätverk du inte känner dig helt säker på. Om din bank erbjuder tjänster som tillfällig upplåsning eller geografiska spärrar – använd dem!

Kolla namnet

Om du kopplar upp dig mot ett öppet nätverk – dubbelkolla om möjligt nätverkets namn så att du kan vara säker på att det är upprättat av en trovärdig leverantör. Om du till exempel bor på hotell kan du kolla nätverksnamnet med receptionen.

Personliga sidor

Logga inte in på känsliga personliga sidor som mejl, Facebook eller andra webbplatser som kräver lösenord via öppet nätverk, om du inte känner dig helt säker på att det är säkert.

 

Källa: Stöldskyddsföreningen

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388