Ploppar det upp annonser i din telefon vid oväntade tillfällen? Då finns en risk att du råkat ladda ner en fejk-app som i stället för att göra den säger att den ska, tjänar pengar åt sina skapare genom att visa oönskad reklam.

Har du laddat ner någon av apparna ”Jelly crush”, ”Owl camera” eller ”Selfie dog”? I så fall borde du ta bort dem omedelbart – dessa fantasifullt namngivna appar tillhör nämligen de 85 applikationer för Android som Google tidigare i år plockade bort från sin Playbutik. Anledningen är att apparna på listan är så kallad ”adware”, vilket innebär att de tjänar pengar åt sina skapare genom att mot användarens vilja visa reklam och annonser på irriterande sätt.
Flest nedladdningar hade ”Easy Universal TV remote” som laddats ner nästan 5 miljoner gånger.

Innan de 85 apparna togs ner i januari hann de laddas ner runt 9 miljoner gånger, och när man väl laddat ner dem finns de kvar i mobilen tills man tar bort dem. Så om din mobil betett sig underligt på senare tid finns det en risk att du omedvetet kan ha laddat ner någon av de bedrägliga applikationerna.

I vissa fall förefaller apparna försvinna från telefonen efter att man installerat dem, men ligger i själva verket kvar i bakgrunden och visar med jämna mellanrum annonser som drar in lite pengar till dem som skapat appen.

De flesta av apparna är dock lyckligtvis ganska enkla att ta bort genom att avinstallera dem via telefonens inställningar men nya bedrägliga appar skapas hela tiden så det är en god idé att alltid vara lite vaksam när man installerar nya program på sin telefon.

Och i värsta fall kan de göra betydligt värre saker än att visa ovälkomna annonser – till exempel komma åt dina bilder eller privata meddelanden.

 

Här är hela listan över de falska apparna.

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388