Den här tiden på året utger sig många bedragare för att vara från Skatteverket. För att inte bli utsatt för bedrägeri uppmanas nu privatpersoner att inte klicka på länkar eller svara på de falska mejl som är i omlopp.
Falska mejl och sms, som ser ut att komma från Skatteverket, är extra frekventa i deklarationstider eller när skatteåterbäringen är på väg. Skatteverket varnar nu på sin hemsida och rekommenderar att du raderar meddelandet om du misstänker att det är falskt. Du ska inte klicka på länkar i mejlet eller meddelandet, inte öppna bilagor och inte svara på det.
Maria Stenholm från Fristad fick ett mejl angående skatteåterbäringen, signerat Skatteverket, och berättar om det i Aftonbladet.
– Det såg väldigt trovärdigt och äkta ut. Det var liksom inga konstiga formuleringar, utan jag hade lätt kunnat klicka vidare om jag inte hade haft huvudet med mig, säger Maria, som i stället valde att radera mejlet.
Ett exempel på bluffmejl har en bifogad zip-fil. Det påstås i mailet att Skatteverket har fått in felaktigheter och att du måste komplettera dina uppgifter. Även fiktiva handläggarnamn kan finnas i mejlet.
Skatteverket påpekar dock att de aldrig efterfrågar kontouppgifter i mejl eller sms. Det gör myndigheten endast via sina e-tjänster som du loggar in på med e-legitimation.
Gör så här om du fått falsk mail
- Du behöver inte kontakta Skatteverket. De får ofta tips och polisanmäler om någon annan utger sig för att vara Skatteverket.
- Om du har råkat klicka på en länk i mejlet kan du drabbas av virus eller så kallade trojaner. Kontakta din IT-support om du är orolig. Skatteverket kan inte hjälpa till med råd om detta.
- Har du fyllt i uppgifter och därigenom blivit utsatt för bedrägeri ska du kontakta polisen för att anmäla brottet. Kontakta även din bank snarast för att spärra ditt konto