Förutom risken för inbrott kan en borttappad nyckel bli väldigt kostsamt. I januari berättade tidningen Hem & Hyra om en hyresgäst som fick betala 5500 kronor för låsbyte efter att hans son tappade bort den sista nyckeln till lägenheten.

 

Att en hemnyckel försvinner kan hända vem som helst, och kan i värsta fall leda till inbrott. Därför är det smart att se till att man har en nyckelbricka och att inte finns något på nyckelknippan som gör det möjligt att identifiera vart nycklarna går. Och även om man slipper påhälsning av tjuvar kan låssmedsräkningen bli saftig.

Hur stor räkningen blir kan variera, särskilt om man bor i hyresrätt. Tidningen Hem & Hyra har kartlagt hur mycket ett antal bostadsbolag i Blekinge, Kronoberg, Östergötland och på Gotland tar betalt av sina hyresgäster och kostnaden varierar kraftigt mellan olika värdar. Hos den billigaste värden, Ronnebyhus, kostar det 1100 kronor, medan hyresgäster hos Stångåsstaden i Linköping kan behöva punga ut med upp till 3 300 kronor.

Om man bor i hyreslägenhet kan man dessutom bli skyldig att betala för ett låsbyte när man flyttar ut från lägenheten, om någon av nycklarna kommit bort. Ett av bostadsbolagen i undersökningen – Boxholmshus – kräver dock att hyresgästen bekostar ett låsbyte direkt om en nyckel tappas bort.

Hem & Hyra berättar om hyresgästen Gunnar i Huskvarna, som fick betala 5500 kronor för ett låsbyte i sin lägenhet som han hyr av den privata hyresvärden Svenska Bostadsfonden AB. Förklaringen – hans lägenhet var utrustad med ett särskilt säkerhetslås med två cylindrar.

Borttappad nyckel – så skyddar du dig:

  • Chansen att återfå förlorade nycklar ökar markant med en säkerhetstjänst som erbjuder nyckelbrickor.
  • Märk inte nyckeln med ditt namn eller adress. Förutom att du gör det enklare för tjuven kan också ersättningen från försäkringsbolaget minska.
  • Om du bor i hyresrätt: var noga med att få ett kvitto på hur många nycklar din värd delar ut – annars kan du få problem vid flytt. Glöm inte heller att be hyresvärden om lov innan du gör kopior. I vissa fall är dessutom nyckeln spärrad så att bara värden kan göra kopior.
  • Om någon tagit sig in i lägenheten med dina nycklar gäller i värsta fall inte försäkringen. Försäkringen gäller inte heller om du lämnar ut nycklarna till en hantverkare och något försvinner ur lägenheten.

Källa: Hem & Hyra

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388