Routrar, webbkameror, smarta kylskåp och liknande ”smarta” saker är allt vanligare måltavlor för hackare och andra illvilliga aktörer. Enligt en rapport från it-säkerhetsföretaget Kaspersky ökade antalet attacker mot uppkopplade prylar med sju gånger under första halvåret 2019 jämfört med 2018.

Nu för tiden är de flesta människor medvetna om hur viktigt det är att ha virusskydd på sin dator. Men vad gäller alla andra uppkopplade prylar är många inte lika noga. Risken för den enskilde att hackare eller bedragare kommer över känslig information är också mindre om exempelvis en router eller uppkopplad tv blir hackad än om datorn blir utsatt, vilket gör att många kanske inte riktigt bryr sig.

Men hackarna bryr sig. Enligt en rapport från it-säkerhetsföretaget Kaspersky ökade antalet attacker explosionsartat mot så kallade IOT-saker under första halvåret 2019 (förkortningen ”IOT” står för ”internet of things”, sakernas internet, och är ett samlingsbegrepp för alla möjliga typer av prylar som är uppkopplade på internet). Kaspersky har satt upp ett antal fällor runtom i världen som registrerar hackningsförsök, och under förra halvåret upptäckte de över 105 miljoner attacker.

Detta kan jämföras med motsvarande tidsperiod 2018, då bara runt 12 miljoner attacker upptäcktes. Jämfört med hela 2018 har attackerna under första halvåret ökat med sju gånger, enligt Kaspersky.

Syftet med attackerna är att använda prylarna i så kallade botnät, där massor av infekterade enheter – ibland kallade ”zombies” – utnyttjas för att exempelvis överbelasta hemsidor eller genomföra olika typer av bedrägerier. En hackare som kontrollerar ett stort nät kan tjäna stora pengar på att hyra ut det, och iot-prylorna är enkla måltavlor.

– En pryl som ligger ute kan vara hackad av tio olika grupper på samma gång. Att det fungerar på dessa enkla enheter beror på att processerna som körs på enheterna är väldigt små och gör inte så mycket väsen av sig. De tar bara emot kommandon, som att ansluta mot en sajt för en ddos-attack. En annan vanlig anledning till att hackarna vill ta över iot-enheter är att de kan användas som proxys för spam, men också som proxys i samband med kortbedrägerier, säger Kasperskys it-säkerhetsexpert David Jacoby till tekniksajten Computer Sweden.

David Jacoby tror att det på sikt kommer behövas lagstiftning för att komma till rätta med detta växande problem.

Men det finns ett enkelt första steg som var och en kan ta – att byta lösenord. En viktig anledning till att iot-grejerna blivit så populära mål för hackare är nämligen att många inte byter ut standardlösenordet – så om du inte vill att dina prylar ska utnyttjas till ljusskygga aktiviteter på internet kan det vara en god idé att göra det.

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388