När du och verksamheten stänger ner för semester jobbar bedragarna på högvarv. Semester ska innebära avkoppling och återhämtning men när du utsätts för ID-kapning eller någon form av bedrägeri blir det den totala motsatsen. Bedragare begår brott när vi riktar uppmärksamheten någon annanstans, vilket gör sommar, jul och semestertider till extra sårbara perioder.

 

Sommaren är en extra utsatt tid

Innan du vet ordet av är sommaren här på allvar. Tyvärr är också ID-kaparna här på allvar. Enligt Key Codes VD Daniel Johansson är sommar och semestrar en extra utsatt tid och det är många företagsledare och styrelseledamöter som mötts av tråkiga besked när de vänt hem efter semestern. Då vi är på semester tenderar vi att svara långsammare på meddelanden. Eftersom vi vill vara lediga kan därför vissa händelser gå helt obemärkta förbi tills vi till sist reagerar veckor senare. 

De senaste fem åren har fler och fler företag valt att dels använda sig av identitetsskydd och företagsbevakning men också bedrägerispärrar. Antalet bedrägerispärrar har ökat med hela 240 % de sista fem åren. Det är därför helt klart viktigt att slå ett slag för företagsbevakning, inte minst under semestersäsongen. Att upptäcka kapningar i tid leder till färre skador och mindre stress för verksamhetens samtliga inblandade parter. 

 

Fyra kapningsförsök i minuten!

En Novus-undersökning från juni 2022 visar att antalet bedrägerier på flera år minskar, men att försöken stadigt ökar. Faktum är att hela 31% menar att de har blivit utsatta för bedrägeriförsök, vilket kan översättas till ca 3 miljoner svenskar eller fyra kapningsförsök per minut. Du kan då själv lista ut att ID-skydd och företagsbevakning ger en trygg kontroll över verksamheten och att ID-kapningar kan stoppas i tid. 

 

Deklarationstider är en het tid för kapare

Utöver sommar och semestertider ser vi även en ökad risk för identitetsintrång under deklarationsperioden. Vanliga bedrägerimetoder under dessa tider är att det sker en falsk ombudsregistrering som får tillgång till ditt skattekonto men där du själv nekas åtkomst. 

Några åtgärder du själv kan vidta är att gå in på Skatteverkets hemsida och spärra obehörig ombudsregistrering och obehörig adressändring. Det är också högst rekommenderat att skaffa en digital brevlåda där all myndighetspost hamnar. 

 

Bolagskapning och ID-kapning – två vanliga metoder

Ofta börjar det med en obehörig adressändring hos Bolagsverket och en kapad identitet, främst av personer i ledande ställning. Det fortsätter sedan ofta med hutlöst spenderade summor gjorda i företagets namn. Fakturor på dyra bilar eller tagna lån är vanligt att upptäcka när du kommer tillbaka till jobbet igen – något som i värsta fall sätter verksamhetens ekonomi i gungning.

“För personer med ledande positioner i ett företag ökar även risken för att få sin identitet kapad”, berättar Daniel Johansson, VD på Key Code. 

Det är oftast så bedrägerier börjar. Men det finns åtgärder att vidta. Tack vare Key Codes tjänst Företagsbevakning där ID-skydd ingår för personer med ledande position inom företaget, kan man minska riskerna och bli larmad i tid – även på semestern.

Skillnad på företagsbevakning och ID-skydd

Även om företagsbevakning och ID-skydd kan verka vara samma sak så är det en markant skillnad.

  • Företagsbevakning – En tjänst som bevakar verksamheten överlag och larmar om en händelse verkar misstänkt. Det kan röra sig om ändringar i Bolagsverket, om ändrad styrelse eller en adressändring. Inom Företagsbevakning håller du också extra uppsikt över kunder och leverantörer eftersom de flesta kreditförluster ett företag gör är på grund av kunder eller leverantörer man trodde sig känna.

  • ID-skydd – ID-skyddet ingår som en tjänst i Företagsbevakning. Den riktar sig framförallt till personer i ledande befattning som firmatecknare, styrelseledamöter och huvudmän. ID-skyddet är framtaget för att säkra dina personliga uppgifter och din identitet så att ingen ska kunna ta lån eller köpa prylar i ditt namn.

Båda delarna ingår i Key Codes tjänst Företagsbevakning och riktar sig främst till personer i ledande ställning. Det enda som behövs är ett Bank-ID för att få tillgång till tjänsterna. Dessutom får du assistans och juridisk hjälp upp till ett värde av 100 000 kr om du skulle råka ut för en ID-kapning eller bolagskapning. Företagsbevakning håller ständig koll på verksamhetens alla juridiska och ekonomiska händelser och larmar obehindrat per e-post eller sms när något verkar misstänkt. 

Företagsbevakning bevakar dina intressen dygnet runt året om

Med företagsbevakning är din verksamhet grundligt bevakad dygnet runt och året om – även när du går på semester. Varje händelse registreras oavsett om det rör sig om styrelseändringar, sänkt kreditrating eller en faktura som gått till inkasso. När rutiner och bemanning ändras under sommartider kan det hända att bedragare utnyttjar detta och begår bedrägeribrott. Låt inte det ske med din verksamhet!

För mer information om tjänsten Företagsbevakning, läs mer här!

Fyll i formuläret för att bli kontaktad om vår tjänst Företagsbevakning

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388