Att ständigt hålla sig uppdaterad är nyckeln till en trygg verksamhet i dagsläget. Antalet bedrägeriförsök ökar ständigt och bara under 2021 kom det in över 200 000 anmälningar om bolags- och ID-kapningar. Enligt Polisen kostar denna typ av bedrägerier samhället mer än vad narkotika gör. Med företagsbevakning agerar du proaktivt och ligger alltid steget före för att förhindra dyrköpta läxor och tidskrävande åtgärder.

 

Bolagskapning sker hastigt

Bolagskapning och ID-kapning sker ofta plötsligt och det är relativt enkelt för kaparen att komma åt personuppgifter och bankuppgifter för att sedan göra sig en hacka i företagets namn. Något som kan bli en miljonsmäll för verksamheten. Dessa försök görs ca fyra gånger i minuten enligt statistik och förekommer mer frekvent under semestertider och deklarationstider. Alla branscher och bolagsformer är drabbade oavsett verksamhetens storlek.

 

Undvik långdragna återställningsprocesser

Om en person i ledande ställning blir utsatt för ID-kapning eller när ett företag upptäcker falska fakturor, spärrade företagskort eller tagna lån, så kan det ta lång tid att återställa rätt uppgifter till myndigheter och komma till botten med problemet. Eftersom bedrägerierna dessutom ofta sker i samband med att folk är på semester så kan det ta veckor innan händelsen ens upptäcks. Detta är en bidragande orsak till att bedragaren fortsätter ta ut pengar, signera dokument och ta lån med falska uppgifter. Konsekvenserna av ett sådant förlopp kan bli förödande både ekonomiskt och administrativt – något som gör att du måste rikta blicken mot onödiga saker istället för att koncentrera dig på verksamheten samt att företaget kan förlora enorma summor pengar. 

 

Tänk på att ju längre det tar att agera, desto fler blir de negativa följderna. 

  • Polisanmäl. Polisanmäl ögonblickligen ett bedrägeri eller ett kapningsförsök och ta kopia på anmälan.
  • Spärrtjänster. Använd spärrtjänster som obehörig adressändring eller obehörig ombudsregistrering hos Skatteverket.
  • Kontakta Bolagsverket. Meddela Bolagsverket via post och sänd in de korrekta uppgifterna samt kopia på polisanmälan.
  • Bestrid felaktiga fakturor. Gör en grundlig kontroll av fakturor och bankkonton för att se eventuella köp som gjorts av någon annan och bestrid felaktiga fakturor.
  • Ändra koder och lösenord. Se till att snabbt ändra koder och lösenord samt använd tvåstegsautentisering och riktigt bra virusprogram. 
  • Uppdatera säkerhetspolicyn. Vid behov kan det vara läge att göra en uppdatering på företagets säkerhetspolicy och involvera medarbetare om vad som gäller. 
  • Företagsbevakning. Skaffa tjänsten Företagsbevakning med ID-skydd från Key Code som direkt skickar ut varnande notiser om att något misstänkt har skett.

Det är tid för alla företagare att förstå att ID-kapningar och hackerattacker är här för att stanna. Bedragare hittar ständigt på nya och kreativa idéer för att slå till när du minst anar det. Med det sagt behöver både små och stora verksamheter vidta försiktighetsåtgärder och förbereda sig i god tid och läsa på om riskerna. Det är samtidigt viktigt att använda sig av företagsbevakning och ID-skydd som tjänst för att kunna gå händelserna i förväg. 

Vi har sett en minskning av fullbordade bedrägerier de senaste åren. Tyvärr har försöken ökat vilket i hög grad tyder på att fler och fler företag inser vikten av digitala brevlådor och företagsbevakningstjänster så attackerna hinner stoppas i tid. 

Ligg steget före ID-kaparna

Att låta bevaka ditt bolag är nyckeln till en tryggare verksamhet där du kan koncentrera dig på kärnverksamheten. Med Key Codes företagsbevakning frigörs dyrbar tid och framför allt dyrbara pengar som annars skulle kunna gå förlorade om kaparna fick möjligheten att fortsätta. Med företagsbevakning får du även bättre koll på samarbetspartners, kunder och leverantörer och ser om dessa har betalningsanmärkningar och liknande.  

 

Rekordsnabba aviseringar med företagsbevakning från Key Code

Det väsentliga när ett bolag eller en ledningsperson utsätts för kapningsförsök eller fullbordade bedrägerier är att handla snabbt. Tyvärr uppdagas ofta den här typen av brott för sent vilket gör att företag får ta tidskrävande åtgärder för att försöka återställa problemen. Med företagsbevakning får du blixtsnabba aviseringar när någon till exempel försöker byta ut styrelsenamn för att själv ställa sig som firmatecknare, ta lån i företagets namn, lämna in konkursansökan eller ändra företagsadress för att få leveranser skickade till en annan adress.

Key Code bevakar och aviserar förändringar hos Bolagsverket, Skatteverket, telefonoperatörer, Tingsrätter, Kronofogdemyndigheten, Bankgirocentralen, Lantmäteriet, Statens personadressregister, Statistiska centralbyrån, varningsinfo m.m. Detta så att inget flyger under radarn!

Fyll i formuläret för att bli kontaktad om vår tjänst Företagsbevakning

Key Code Security AB
Box 12116
402 42 Göteborg

Besöksadress
Lisa Sass Gata 1
422 53 Hisings Backa

Spärra från Sverige
020-900 900

Spärra från utlandet
+46 771 800 800

Kontakta oss
Kundtjänst: Tel: 031-758 61 00
Öppet helgfria vardagar
9.00-12.00 samt 13.00-15.00

E-post: info@keycode.se

Fakturafrågor: Tel: 0200-388 388